Боуен терапия

Боуен терапията носи името на създателя си – Том Боуен, който я разработва през 50-те години на ХХ век в Австралия.

    Тя е холистичен метод на лечение, който набира по-голяма популярност, защото има бързо, ефикасно и дълготрайно действие.

Използват се много нежни и премерени движения върху сухожилия, мускули, нерви, лигаменти и фасциални структури. Различното при боуен терапията е, че през цялото време на процедурата се работи върху фасцията – това е съединителна тъкан в нашето тяло, която откри нови хоризонти пред множество доктори, рехабилитатори и медицински лица.

Покрива всяка една клетка, мускул, сухожилие, нерв, кръвоносен съд, дори всеки един орган. Тя е като паяжина, която се простира в нашето тяло на около 3 кв. км, което показва колко е важна. Има за цел да направи движението на течностите към всички тъкани максимално лесно и е в непосредствен контакт с голяма част от нервната система, върху чиито рецептори, основно се въздейства при Боуен терапията.

За да се постигне лечебен ефект, Боуен терапията активира онази част от тялото ни, отговаряща за спокойствието, релакса и възстановяването, а именно парасимпатиковата нервна система (или парасимпатикус).
Водейки динамичен живот, който е свързан с постоянна активност, напрежение и стрес, активната част на нервната ни система е симпатикуса (отговарящ за нашето оцеляване и съхранение).

Важно е да знаете, че тялото ни, когато е напрегнато и стресирано, не може да се лекува. На него му е нужно спокойствие и баланс. Точно затова боуен терапията, чрез въздействието си върху фасцията, активира ПАРАСИМПАТИКОВАТА нервна система и осигурява условия на тялото да се лекува.
Техниката е уникална форма на нервно-мускулно възстановяване. Тя въздейства не само чрез нервната система, но и чрез лимфната и кръвоносната системи.

Известна е с ефективността си при проблеми с вътрешните органи, както и с намаляване на времето за възстановяване.
Боуен среща одобрението и на традиционната, и на алтернативната, и на съпътстващата медицина навсякъде по света, като връх на грижите за човешкото здраве!

 ♥ Боуен техниката се прилага в процедури със средна продължителност 40-60 мин. и се състои в извършването на движения, които се правят през определен интервал от време, като между тях се оставят времеви паузи – от около 2-3 мин., за да може подаденият посредством Боуен движението сигнал да се разпространи по цялото тяло и да предизвика желаните промени в посока лечение. Подобно на тези паузи между движенията се изисква и между процедурите да има времеви разстояния от 5-10 дни, в зависимост от спецификата на заболяването, което се третира. В именно този интервал между Боуен сесиите, се налага да се ограничат временно специфични инвазивни влияния върху тялото, с цел да се предпази от увреда процеса, който е стартиран по време на последната Боуен терапия.

Що се отнася до комбинирането с други лечебни методики и процедури – не бива да има никакви притеснения в тази насока, още повече, че поради рядкото си провеждане Боуен терапията не влиза в противоречиви физиологични взаимодействия и не предизвикват никакви странични ефекти.

Боуен терапията помага за :
* мускулно-скелетни и ставни проблеми, като замръзнало рамо, болки от пренапрежение, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените,бурсити;епикондилити
* болки в гърба;
* болки в кръста ;
* ишиас;
* гръбначни изкривявания;
* спортни травми ;
* Справя се с дисбаланса и проблемите на вътрешните органи;
* Безплодие, аменорея ,дисменорея,поликистозни яйчници ;
* главоболие и мигренозни състояния;
* неврологични проблеми;
* хормонален дисбаланс ;
* депресия;
* синдром на хронична умора ;
* фибромиалгия;
* бронхиална астма ;
* сенна хрема;
* проблеми с бъбреците;
* неразположения по време на бременност ;
* колики при бебета;
* нощно напикаване;
* авто-имунни заболявания;
* алергии;
*стомашно-чревни разстройства.

НАТИСНЕТЕ ТУК, АКО ИСКАТЕ ДА ВИДИТЕ ЦЕНИТЕ НА БОУЕН ТЕРАПИЯ

БОУЕН ТЕРАПИЯТА СЕ НАРИЧА “ТЕРАПИЯ НА БЪДЕЩЕТО”